Fråga 2020/21:2184 Brott mot djurhållare

av Åsa Coenraads (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) pekade för ett år sedan ut lantbruket som en samhällskritisk verksamhet, på grund av sin livsmedelsproduktion: ”För att kunna upprätthålla samhällets funktionalitet oavsett störning är vissa verksamheter viktigare än andra – de är samhällsviktiga”.

Trots detta blir branschen styvmoderligt behandlad av regeringen när man gång efter gång bett om stöd och hjälp för att komma till rätta med kriminella djurrättsaktivister men stöden och åtgärderna uteblir. Allvaret i denna kriminalitet kan liknas vid terrorism; den är systematisk och syftar till att störa ut en verksamhet. Detta är oerhört allvarligt.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Kungliga Tekniska högskolan (KTH) har gjort en undersökning där 30 procent av de svarande är rädda för djurrättsaktivister. Då ska man ha med sig att många brott inte anmäls då polisen lägger ned utredningar och risken för vedergällning är stor för den enskilde lantbrukaren och dennes familj.

Den utredning om gränserna för olaga intrång och hemfridsbrott som ministern utlovat är fortfarande inte presenterad, och regeringen har inte återkommit till riksdagen med konkreta lagförslag.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är därför:

 

När avser ministern att komma med ett konkret lagförslag rörande olaga intrång och hemfridsbrott för att skydda landets lantbrukare?