Fråga 2020/21:2180 Certifierade pannoperatörer

av Alireza Akhondi (C)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Den 1 december 2020 trädde nya krav i kraft vad gäller certifierade pannoperatörer. Det är Arbetsmiljöverkets föreskrift 2017:3 som kräver certifiering av pannoperatör som övervakar panna i klass A eller B enligt följande (6 kap. 4 §). Det är arbetsgivaren som ska se till att kompetensen hos minst en av de som deltar i övervakningen av en panna i klass A eller B har bedömts överensstämma med kraven för pannoperatör. Bedömningen ska vara utförd av ett certifieringsorgan. I december 2022 utökas kraven till att gälla ytterligare kategorier av pannor.

Det är för mig en självklarhet att det ställs krav på personer som ska sköta pannor. det gäller framför allt på värmeverk och liknande där det handlar om stora mängder energi. Problemet med det nya regelverket är att det omfattar i princip alla pannor med tryckkärl som används för att värma vatten och distribuera värme. I förlängningen kommer det nya regelverket att påverka allt från trädgårdsanläggningar till kycklingproducenter.

Det är ett problem att man som ensamföretagare på exempelvis ett lantbruk ska ha en utbildning som motsvarar driftsoperatör på ett kommunalt värmeverk. Jag har förstått att en certifiering inklusive prov kan kosta uppemot 20 000 till 30 000 kronor med förlorad arbetstid, och min bild är att kursmomenten snarare tangerar tyngre anläggningar och större fjärrvärmenät.

Det är uppenbart att den lilla företagarens perspektiv inte funnits med i konsekvensanalysen kring de nya kraven. Dagens pannor, exempelvis i mindre lantburksverksamhet, har många säkerhetsfunktioner med minst tre säkerhetssteg som måste fallera samt en årlig besiktning.

Min fråga till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är mot denna bakgrund:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att det finns en proportionalitet i vilka krav som ställs för certifierade pannoperatörer?