Fråga 2020/21:2179 Felaktig folkbokföring

av Alireza Akhondi (C)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Många gånger har vi kunnat läsa artiklar i tidningar om personer som upptäcker att det finns för denne helt okända personer folkbokförda på den egna adressen. Vi vet inte hur vanligt det är att personer utan tillåtelse skriver sig på en annan adress än där de bor och detta utan fastighetsägarens eller hyresrättsinnehavarens tillåtelse. Oavsett omfattning på denna brottslighet är det i alla fall tillräckligt vanligt för att Skatteverket ska ha information om dylika ärenden under fliken Svar på vanliga frågor på sin hemsida.

För att komma tillrätta med problemet har Skatteverket valt att öppna en tjänst där man kan kontrollera vilka som skrivit sig på ens adress. Detta för att göra det enklare att anmäla fel och också förbättra hanteringen för att fel ska kunna åtgärdas så snabbt som möjligt.

Att medvetet skriva sig på fel adress är numera en brottslig handling. Tanken är att den relativt nya tjänsten ska underlätta för att identifiera felen, men också för att man snabbt ska kunna anmäla digitalt.

Oavsett orsaken till felet skapar det otrygghet om någon annan är folkbokförd på den egna adressen. Det kan också innebära ekonomiska konsekvenser.

Ur individens perspektiv hjälper det föga att man i efterhand kan starta en process för att ”få bort” den som felaktigt folkbokfört sig på en adress. Risken är att det redan uppstått konsekvenser samtidigt som det självklart kan vara en omtumlande och stressande process att gå igenom.

De åtgärder som vidtagits, att använda Skatteverkets e-tjänst eller att säkerställa att man som bostadsinnehavare får ett brev via Min myndighetspost, är att lägga över ett väldigt stort ansvar på individen.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är mot denna bakgrund:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att ingen obehörig kan skriva sig på en fastighetsägares eller hyresrättsinnehavares adress?