Fråga 2020/21:2172 Högskoleprovet våren 2021

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Arbetsmarknadssituationen för våra unga är kraftigt begränsad på grund av corona och att många arbetstillfällen som vanligtvis innehas av unga helt satts på paus eller försvunnit det senaste året. Det bidrar till den höga arbetslösheten bland unga vuxna. Samtidigt ser vi att det finns platser kvar på många högskoleutbildningar som efter avslutad utbildning skulle göra de studerande än mer attraktiva på arbetsmarknaden. I den bästa av världar har våra unga den grund de behöver för att söka sig till utbildningarna efter att ha genomgått fullständigt gymnasium. Men tyvärr är det långt ifrån så för alla. Då är högskoleprovet ett ypperligt tillfälle att visa sina kunskaper och därigenom få ett resultat som öppnar dörren till vidare studier.

Att proven genomförs är av största vikt i de tider vi nu befinner oss i. Att dessutom utöka antalet platser så att alla som anmäler sig till provet ges möjlighet att skriva skulle öka chansen att få fler unga vuxna till högre studier – innan samhället hinner återstarta efter pandemin. Proven skulle kunna genomföras med hjälp av Sveriges kommuner, som redan tidigare sagt sig villiga att ordna säkra provtillfällen. 

Min fråga till statsrådet Matilda Ernkrans med anledning av detta är:

 

Avser statsrådet att vidta de åtgärder som krävs för att utöka antalet högskoleprovsplatser så att alla unga som ansöker om provtillfälle ges detta under vårterminen 2021?