Fråga 2020/21:2164 Åtgärder för att säkra svensk elförsörjning

av Emma Ahlström Köster (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sedan hösten 2019 har moderata företrädare larmat om risken för elbrist i Skåne, vilket skulle få negativa konsekvenser för expanderande företag, planerade utbyggnader och arbetstillfällen. Men energiministerns svar har alltid varit detsamma: att det inte råder någon elbrist i Sverige. 

Detta är en sanning med modifikation. 

Att prata om ett nationellt elöverskott på årsbasis blir ju irrelevant i sammanhanget när överskottet i norra landsändan inte når ned och kan kompensera för elbristen i söder. 

Välståndet i Sverige har traditionellt sett utgått från en stabil och tillförlitlig tillgång på energi, med vattenkraft i norr och kärnkraft i syd. Det finns uppenbara brister i regeringens förda energipolitik, i synnerhet vad gäller övergången till mer förnybar energi. 

Resultatet av strategin har skåningarna fått uppleva under hela den här mandatperioden, men i synnerhet nu i februari månad med rekorddyra priser för delvis importerad el. Dessa höga priser självklart fått konsekvenser.

Därför ställer jag följande fråga till statsrådet Anders Ygeman: 

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att säkra en stabil tillgång på driftssäker svenskproducerad el i hela landet, även under vindstilla och kalla dagar?