Fråga 2020/21:216 Litiumjonbatterier vid bilolyckor

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Litiumjonbatterier som används i elfordon kan börja brinna efter en krock trots att det inte finns synliga skador. De kan också återantändas efter flera dagar. Gaserna som bildas är ytterst farliga att inandas, och batteriet riskerar även att explodera. En elbil som varit med om en olycka sägs behöva stå utomhus i karantän i två veckor, och inget brännbart får finnas inom en radie av tio meter.

Risken att en elbil brinner är inte större än för bilar som drivs av diesel eller bensin. Snarare tvärtom. Men konsekvenserna blir så mycket större. En fossildriven bil har helt brunnit upp på 40–60 minuter, medan elbilsbatterier som har släckts kan börja brinna igen efter en vecka. Det är så många som berörs av en brand i ett elbilsbatteri. Det handlar om polis, brandmän, räddningstjänst, bilbärgare, verkstäder, försäkringsbolag, rederier och hamnar. MSB har gett ut en vägledning om risker med dessa batterier vid kommunala räddningsinsatser. De menar att informationen bygger på rådande kunskapsläge, och den har medvetet hållits relativt kortfattad för att underlätta läsning. Vidare skriver MSB att teknikutvecklingen och kunskapsläget inom området utvecklas i snabb takt, så därför uppmanas man att ta del av ytterligare information som publiceras.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka konkreta åtgärder vidtar statsrådet för att höja kunskapsnivåerna inom det offentliga och inom berörda branscher kring riskerna med litiumjonbatterier, och finns det några planer på att snabbare kunna nå ut med löpande teknisk utveckling och kunskap?