Fråga 2020/21:2155 Skatteskulder i spåren av fler konkurser

av David Lång (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I alla kriser växer antalet ansökningar till tingsrätten om konkurser. Så även denna gång i pandemin med påföljande ekonomisk nedgång. Vissa sektorer är mer påtagligt drabbade än andra. Redan i dagsläget har många företag gått i konkurs till följd av pandemin och den ekonomiska krisen. Utifrån detta försvinner beskattningsbara företagsresultat och utdelningar men även beskattningsbara löneinkomster. 

Restskulder som inte kan betalas av till följd av krisen är ett faktum, och i de fall där så inte varit möjligt och i flera av dessa situationer står företagare ibland skyldiga att betala för skulderna trots att bolaget gått i konkurs. 

Det kan gälla företagare som utifrån normala omständigheter har mycket gynnsamma affärsmodeller för sina verksamheter men som på grund av yttre omständigheter drabbas på ett sätt som de själva inte har kunnat påverka. Trots att de gjort allt rätt och fattat rätt affärsbeslut har det legat helt utanför deras makt att stå emot den ekonomiska smäll som krisen medfört. Detta är effekter vi sett på bara ett års tidshorisont, och vi vet inte säkert hur långt krisförloppet kommer att bli. 

I januari 2021 sjönk visserligen antalet konkurser i Sverige jämfört med samma månad förra året men kreditupplysningsföretaget Creditsafe prognostiserar en ökad konkursvåg i flera branscher under de kommande månaderna. Det finns all anledning för regeringen att ha beredskap för en fördjupad kris framöver.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad har regeringen för beredskap för att hantera många privata personers skuldsättningar från konkursbon?