Fråga 2020/21:2153 Flygskattens inverkan på landsbygden och näringslivet

av Johnny Skalin (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I samband med pandemin har många flygplan blivit stående på flygplatser. Flygbolagen har haft stora kostnader för fordon som inte varit i bruk. Det har synts i att antalet flygturer minskat och att prisbilden för resenärer har förändrats. Samtidigt är flygindustrin en central del av infrastrukturen som underlag för företag, jobb och konsumenter. Flygindustrin kan således sägas ha en särskild betydelse för samhällsekonomin.

Flygindustrin påverkar det lokala näringslivet och därmed kommunerna, varav många har mer eller mindre stora ekonomiska problem på både kort och lång sikt, inte minst till följd av den ansvarslösa politik som regeringar bedrivit i decennier. Kommunernas problem var ett faktum redan före pandemin, och nu när flygindustrin lamslagits innebär det ytterligare problem för det lokala näringslivet som i sin tur via skatt lägger grunden för den kommunala offentliga ekonomin.

När pandemin passerar kommer vi därför att ha behov av att åter starta upp flygtrafiken. Företagare behöver kunna besöka partner för affärer och kunder, vilket i sin tur har stor betydelse för arbetstillfällen lokalt. Även turister från andra länder och inom Sverige kan ta del av turistföretagens erbjudanden, vilket påverkar arbetstillfällena på landsbygden.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Ser ministern några problem inför återstarten av ekonomin och samhällets behov av flygresor med att man har infört en punktskatt på flygresor?