Fråga 2020/21:2151 Kampanj för anonyma anmälningar

av Annika Qarlsson (C)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

”Vargen hör hemma i vårt land”. Med detta inleder Länsstyrelsen i Västra Götaland sin uppmaning till medborgarna, som syftar till att befolkningen ska ange varandra om de misstänker illegal jakt. Länsstyrelsen utlovar full anonymitet. Detta för tankarna till hur man byggt upp angiverisystem i andra länder för att utöva kontroll över sina medborgare.

Illegal jakt är en brottslig handling som ska lagföras och bestraffas. Frågan i detta fall handlar inte om det, utan om hur regeringen ser på hur rättsordningen i Sverige ska upprätthållas och av vem.

För varje myndighet finns ett uttalat ansvar och ett uppdrag. Rättsväsendet ansvarar bland annat för att förebygga och utreda brott, lagföra personer, verkställa utdömda påföljder samt bevaka brottsoffers rättigheter. Med rättsväsendets myndigheter menar man vanligtvis Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Ekobrottsmyndigheten, Sveriges Domstolar, Kriminalvården liksom Brottsförebyggande rådet och Brottsoffermyndigheten. Länsstyrelserna ingår inte i rättsväsendet.

Länsstyrelsen i Västra Götaland genomför nu en kampanj som finansierats av Naturvårdsverket, där man uppmanar medborgare att anonymt ange andra medborgare som de misstänker ägnar sig åt illegal jakt, trots att de inte är del av rättsväsendet. Mottagare av dessa anmälningar är länsstyrelsen. Detta agerande väcker många frågor. Hur sköts anonyma registreringar, hur avser länsstyrelsen att garantera sekretessfrågor för både anmälare och anmälda, hur säkerställs rättssäkerheten för jägare, finns det rättsligt stöd för Länsstyrelsen i Västra Götaland och Naturvårdsverket att agera på detta sätt, är anonyma anmälningar likt denna kampanj en önskvärd metod, och slutligen, har regeringen gett Naturvårdsverket och länsstyrelserna detta i uppdrag?

Min fråga till statsrådet Lena Micko är därför

 

​Anser statsrådet och regeringen att en kampanj för anonyma anmälningar är i enlighet med länsstyrelsernas uppdrag och om så inte är fallet, avser statsrådet att ta något initiativ i frågan​?