Fråga 2020/21:2142 Poliser på fältet

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den tragiska händelsen i Vetlanda med knivattacken satte ljuset på ett problem som ofta upplevs av lokalbefolkningen när det gäller närvaron av polis.

Enligt uppgifter i medier fanns 16 poliser i tjänst men ändå var det polis från grannkommunen Eksjö som var först på plats efter 18 minuter. Flera poliser skulle ha befunnit sig i polishuset i Vetlanda, men detta vill man inte bekräfta. Enligt hemsidan har man endast öppet en eftermiddag i veckan, tisdagar mellan klockan 12 och 17.

Detta visar att Sverige behöver fler poliser och fler ingripande poliser på fältet. Polistätheten var 201 per 100 000 invånare i november 2020, alltså färre än det bästa året 2010 och lika många som år 2015. Sverige är bland de sämsta i Europa med dessa siffror, då vår befolkning vuxit med cirka 1 miljon på tio år. Därför blir det självklart svårt för polisen att vara synlig och på plats utanför städer och tätorter, vilket ofta påpekas av lokalbefolkningen.

I mitt län Kronoberg finns i det närmaste vita fläckar på kartan dit poliser sällan kommer trots anmälningar om stölder, inbrott, olovlig körning, drogpåverkade förare och så vidare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad avser statsrådet att göra för att öka antalet ingripandepoliser?