Fråga 2020/21:214 Övergödningsutredningens konsekvenser för Hästsverige

av Cecilia Widegren (M)

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Regeringen tillsatte 2018 tidigare partisekreteraren för Miljöpartiet Håkan Wåhlstedt till utredare i den statliga utredningen Övergödningsutredningen. När utredningen presenterades under året stannade hela Hästsverige upp. Hästbranschen pekas ut som den näring som behöver nya miljöregler för gödselhantering. Detta trots att det under många år pågått ett förbättringsarbete hos näringen, bland annat i form av den så kallade Hästgruppen, som under åren jobbat med förbättringsfrågor. Hästsverige har själva som bransch pekat ut detta som ett av många förbättringsområden och arbetar bland annat med det nya hästrådgivningspaketet inom Greppa näringen som ett exempel på bättre väg att gå fram på. Till detta har tyvärr regeringens utredare inte lyssnat, trots att det varit ihärdigt från branschen och ett pågående långsiktigt arbete.

Nu har vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP) tagit bladet från munnen i Sveriges Radio i slutet av september och lovat att ”dessa förslag är inget som regeringen föreslår eller planerar att gå fram med”. Hästsverige har nu under ett halvårs tid oroat sig, unga hästtjejer har fått höra att deras ridskola är i riskzonen för nedläggning, hästägare har varit uppgivna och hästföretagare har trott att de har stått vid ruinens brant. Därför är det viktigt att regeringen till riksdagen tydligen meddelar vad som gäller. Är detta ännu en statlig utredning som arbetat på regeringens direktiv men som alltså inte ska komma till någon nytta utan har oroat så många, så mycket, för länge?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Är det nu helt klart, som ministern utlovat i en Sveriges Radio-intervju, att Övergödningsutredningens förslag och skrivningar angående Hästsverige och dess näringar inte kommer att gå fram som konkreta förslag från regeringen?