Fråga 2020/21:2138 SLU:s ställning som sektorsuniversitet

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, intar en särställning bland svenska högskolor genom sitt samhällsuppdrag som så kallat sektorsuniversitet för areella näringar, det vill säga jordbruk, skogsbruk, rennäring, vattenbruk och yrkesfiske. I de regleringsbrev som regeringen årligen utfärdar brukar det därför stå följande: ”Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ska redogöra för hur SLU:s verksamhet har bidragit till att uppfylla det av riksdagen fastlagda målet för utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel: att insatserna ska bidra till goda förutsättningar för arbete, tillväxt och välfärd i alla delar av landet. De gröna näringarna ska vara livskraftiga och bidra till klimatomställningen och att naturresurserna används hållbart.”

I årets regleringsbrev har texten utelämnats helt, och vid sökning av begreppet ”areell” i regleringsbrevet förekommer det bara som en beskrivning av själva utgiftsområdet i fråga.
Med tanke på de utredningar som flera gånger har ifrågasatt universitetets sektorsuppdrag och anfört att SLU borde flyttas över till Utbildningsdepartementet väcks därför frågor.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Hur ska den förändrade texten i regleringsbrevet tolkas, och har statsrådet för avsikt att ändra lantbruksuniversitetets ställning som sektorsuniversitet?