Fråga 2020/21:2131 Kvinnors situation i Turkiet

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 8 mars inföll den internationella kvinnodagen för att uppmärksamma och kämpa för kvinnors rättigheter och jämställdhet över hela världen. Samtidigt ser vi att situationen för kvinnor förvärras i flera delar av världen, inte minst på grund av den rådande pandemin. Våld mot kvinnor ökar, aborträtten ifrågasätts och den ekonomiska ojämlikheten fördjupas och förvärras.

Situationen för kvinnor i Turkiet är inget undantag. AKP och president Recep Tayyip Erdoğans förtryck mot kvinnor blir ständigt värre. Nu signalerar de om att lämna Istanbulkonventionen – en konvention om bekämpningen av våld mot kvinnor. AKP-parlamentariker uttrycker att kvinnor och män inte är jämställda enligt naturlag, kvinnor som demonstrerar fängslas och våld mot kvinnor legitimeras i statliga medier.

Enligt kampanjgruppen We Will Stop Femicide blev 300 kvinnor mördade av män i Turkiet under 2020, och 171 kvinnor hittades döda på oklar grund. Mörkertalet antas vara stort, mycket på grund av att statistik från den turkiska regeringen är opålitlig och i vissa fall saknas helt.

Förtrycket riktas även mot kvinnliga oppositionspolitiker. Leyla Güven, tidigare parlamentariker för HDP, dömdes i december 2020 till 22 års fängelse. Hon blev fråntagen sin plats i parlamentet och den immunitet som följer med ämbetet i juni samma år.

Kvinnors situation i Turkiet har förvärrats årligen från 2011, det år som Turkiet signerade Istanbulkonventionen. Men konventionen har ett starkt stöd inom EU, och medlemsländer har potential att mobilisera stöd till kvinnor och sätta tryck på AKP och president Erdoğan.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att stärka mobiliseringen inom EU för att sätta tryck på AKP:s och president Erdoğans förtyck av kvinnor?