Fråga 2020/21:2122 Den stigande svenska arbetslösheten

av Markus Wiechel (SD)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Inför valet 2014 lovade statsminister Stefan Löfven att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Faktum är att detta kom att bli den viktigaste valfrågan för Socialdemokraterna. Det var ett ambitiöst löfte men ett som inte helt oväntat sprack ganska omgående, varför det är förståeligt att regeringen efter över sex år vid makten inte längre talar om vallöftet från 2014.

År 2020 har som bekant varit ett annorlunda år, där hela världen drabbats hårt av rådande pandemi. Sverige valde dock en annan väg än större delen av världen genom att inte vidta några tuffa åtgärder. Den svenska öppenheten skulle gynna svensk ekonomi, och man kommunicerade att den påstådda strategin skulle vara långsiktigt hållbar för samhället. Vi vet i dag att vi som kritiserade förfarandet fick rätt. Regeringens handlingsförlamning har slagit oerhört hårt mot samhället, och konsekvensen av detta har inneburit många sjuka och döda. Sverigebilden har dessutom förvärrats avsevärt till följd av den nonchalanta så kallade strategin, inte minst då vårt land setts som ett parialand – en smittohärd.

Det är inte så förvånande. Studier har tidigare visat hur städer som stängt ned vid behov har gynnats långsiktigt, i sådana tider som de vi lever i idag. Även ekonomin mår nämligen bra av en god folkhälsa.

En amerikansk nationalekonom, tillika tidigare Nobelpristagare i ekonomi, beskrev det svenska tillvägagångsättet som följer: ”So all Sweden got from its herd immunity strategy was a bunch of dead Swedes”. Detta efter att ha sett hur den svenska och den danska ekonomin haft en liknande utveckling, trots att Danmark till skillnad från Sverige vidtagit livräddande restriktioner.

Senare har vi sett hur det bara blivit värre. Enligt Eurostat hade Sverige en arbetslöshet på 6,8 procent i mars 2020, vilket var strax över EU-snittet på 6,5 procent. I januari 2021 hade den svenska arbetslösheten stigit till 8,9 procent, vilket är en bra bit över EU-snittet på 7,3 procent. Det är alltså alldeles uppenbart att regeringens hantering av pandemin inte bara kostat i såväl liv och hälsa utan även ekonomiskt.

Mot bakgrund av ovanstående önskas arbetsmarknadsminister Eva Nordmark svara på följande fråga:

 

Vad menar ministern är huvudorsaken till att Sverige ur ett europeiskt perspektiv har en så hög arbetslöshet och mot bakgrund av den analysen, vilka åtgärder avser ministern att vidta för att arbetslösheten ska sjunka​?