Fråga 2020/21:2120 Småskalig vattenkraft

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Den småskaliga vattenkraften spelar en viktig roll för elförsörjningen, framför allt då den tillför planerbar kraftproduktion och då en stor del av den återfinns inte minst i södra Sverige. Det finns även en större potential för den småskaliga vattenkraften att kunna delta i reglermarknaden med ny teknik. Det handlar om att koppla ihop flera kraftverk reglertekniskt till ett större virtuellt kraftverk. Detta är angeläget inte minst med tanke på elektrifieringen och det framtida behovet av mer fossilfri elproduktion.

I april 2020 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen gällande småskalig vattenkraft. Riksdagens pekar där på att regeringen ska arbeta för minskat regelkrångel, respekt för äganderätten och effektiva miljöåtgärder till rimliga kostnader. Bakgrunden till tillkännagivandet är bland annat uppgifter om krav på miljöanpassningar och omprövningar av tillstånd samt en oro bland vattenkraftsägare för att denna process ska leda till negativ påverkan på deras verksamheter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet ​att vidta med anledning av riksdagens tillkännagivande i fråga om den småskaliga vattenkraften?