Fråga 2020/21:2119 Schweiz burkaförbud

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Schweiz har en lång tradition av att utöva direktdemokrati genom folkomröstningar i mer eller mindre viktiga frågor. Folkets delaktighet i demokratin blir ett faktum, och detta försvårar för politikerna att verka i motsättning till folkviljan.

I söndags gick det schweiziska folket åter till valurnorna för att lägga sina röster i en rad folkomröstningar. En av dem berörde en maskeringslag som i debatten, och i den svenska rapporteringen, kommit att kallas för ”burkaförbud”. Lagen som sådan riktar inte udden mot någon enskild religion men utgör i praktiken ett hinder för bärande av burka.

Sverigedemokraterna har återkommande kritiserat burka eftersom att plagget utgör en del av hederskulturen. Tyvärr har andra partiers slapphänthet möjliggjort för hederskultur att få fäste i Sverige, och vi vet i dag att tiotusentals kvinnor har blivit könsstympade, att unga tjejer gifts bort och försvinner under sommarlovet samt att såväl grova våldsbrott som mord begåtts i hederns namn.

Som en del av Sverigedemokraternas förslag på åtgärder mot hederskulturen verkar vi för ett totalförbud av användningen av burka och niqab eller andra typer av heltäckande beslöjning i offentlig miljö. Detta eftersom heltäckande beslöjning är ett uttryck för en reaktionär och kvinnoförkastande kultur som inte hör hemma i ett öppet och jämställt samhälle. Mot denna bakgrund ser jag positivt på det schweiziska folkets beslut.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 
Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att verka för motsvarande maskeringslag/burkaförbud i Sverige?