av Rickard Nordin (C)
till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)
Det kommer oroande signaler som riskerar att skapa oönskade konsekvenser i den fjärde handelsperioden med EU ETS för bioanläggningar, som kan göra att det lönar sig att använda fossila källor. Bakgrunden är att EU-kommissionen väntas fatta beslut som sannolikt kommer att utesluta 49 svenska bioenergianläggningar som varit nollutsläppare under perioden 2014–2018. EU-kommissionen väntas besluta om att neka dessa anläggningar att finnas med på den svenska anläggningslistan, vilket får konsekvensen att de inte får ta del av den fria tilldelningen den kommande handelsperioden.
Ett sådant förfarande går emot det svenska utsläppshandelsregelverket, och den opt-in som varit gällande för svenska bioenergianläggningar samt mindre fjärrvärmeanläggningar sedan systemet med utsläppshandeln infördes. Vid beslut från kommissionens väntas den svenska regeringen behöva ändra förordningen om utsläpp av vissa växthusgaser som innebär att dessa bioenergianläggningar inte längre omfattas av EU ETS.
Konsekvensen blir att om anläggningen väljer att elda en mindre andel fossilt kan man ansöka om att bli en ny anläggning i ETS och då få tilldelning i systemet på nytt. Detta skulle innebära att exempelvis Sala-Heby Energi som varit helt fossilfritt i mer än tio år skulle tjäna runt 4 miljoner kronor om året om de började elda med exempelvis kol.
Min fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund blir därför:
Hur avser ministern och regeringen att undvika att skapa kryphål som innebär att det lönar sig att elda fossilt i kommande handelsperiod?