Fråga 2020/21:2116 Bedömningen att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas

av Pål Jonson (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Försvarsberedningen har i två rapporter i bred politisk samsyn slagit fast att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Tidigare byggde den säkerhetspolitiska omvärldsanalysen från Försvarsberedningen på att ett väpnat angrepp inte kan uteslutas men var osannolikt inom överskådlig tid. Överskådlig tid har ibland referats till som cirka 10 år.

Genom bedömningen att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas höjs kraven på att totalförsvarets samlade förmåga skyndsamt behöver stärkas. I den senaste utrikesdeklarationen, som är regeringens eget säkerhetspolitiska linjedokument, framgår det att det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa över tid har försämrats.

Det stämmer väl överens även med Försvarsberedningens bedömning. Dock framgår det inte av utrikesdeklarationen att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Det är anmärkningsvärt mot bakgrund av att denna bedömning var ett centralt inslag i det totalförsvarsbeslut som riksdagen fattade den 15 december.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Delar ministern Försvarsberedningens bedömning att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas, och avser utrikesministern i så fall att säkerställa att formuleringen finns med i viktigare dokument, som utrikesdeklarationen, framgent?