Fråga 2020/21:2103 Folkhälsomyndighetens komposition

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 1 januari 2014 gick Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut ihop och bildade Folkhälsomyndigheten, samtidigt som större delen av Socialstyrelsens arbete med miljöhälsa och miljö- och folkhälsorapportering överfördes dit. Myndigheten har därmed i dag ett mycket brett uppdrag att följa befolkningens hälsoläge och analysera bakomliggande faktorer, utvärdera folkhälsoinsatser, främja hälsa, förebygga sjukdomar samt stödja smittskyddsarbetet med epidemiologiska och mikrobiologiska analyser.

Myndigheten har under rådande pandemi kommit att bli ett återkommande samtalsämne till följd av att regeringen närapå helt överlåtit till myndigheten att forma en påstådd svensk strategi för att bekämpa covid-19. Resultatet har som bekant varit förödande. Det finns naturligtvis flera faktorer som gör att det är så, men vad som är uppenbart är att myndighetens olika uppdrag, gör arbetet mer komplicerat då olika åtgärder kan slå emot de olika målsättningar som myndigheten har. Vidare har vi sett hur expertisen av olika skäl försvunnit från myndigheten sedan hopslagningen, vilket gjort att myndigheten sorgligt nog saknar de främsta experterna.

När vi har en myndighet vars uppgift är att ta fram och sprida vetenskapligt grundad kunskap som främjar hälsa och förebygger sjukdomar och skador, men som uppenbarligen misslyckas fullständigt med sitt uppdrag, är det minsta man kan förvänta sig att generaldirektören tvingas avgå. I övrigt bör naturligtvis en översyn av myndigheten göras, där man grundligt ser över dess uppbyggnad, av såväl ansvarsområden som expertis.

Mot bakgrund av detta önskas socialminister Lena Hallengren svara på följande fråga:

 

Hur ser ministern på Folkhälsomyndighetens sammansättning beträffande ansvarsområden och expertis, och kan vi förvänta oss att ministern verkar för att detta kan komma att förändras?