Fråga 2020/21:2100 Skavsta flygplats

av Martina Johansson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under pandemin med covid-19 har Skavstas flygplats precis som alla andra flygplatser i landet drabbats hårt av ett lägre antal resenärer och minskade intäkter. Statens egna flygplatser, statens struktur för lufttrafik (LFV) och väldigt många av de regionala flygplatserna har fått stöd från staten för att upprätthålla sin verksamhet. Här har inte Skavsta ingått. 

Flygplatsen Skavsta ägs till cirka 90 procent av en privat ägare och till cirka 10 procent av Nyköpings kommun. Flygplatsen är viktig för regionen under normala omständigheter. Den är även nationellt viktig och bidrar till regionens tillgänglighet till och utbud av flygtransporter, arbetstillfällen och turism. Utan denna flygplats skulle trycket på Arlanda öka ytterligare när vi åter kan börja resa i landet och till andra länder. Dessutom skulle och bland annat regionerna Sörmland och Östergötland förlora för människors och företags tillgänglighet viktig infrastruktur. 

Skavstas flygplats är strategiskt viktig även ur ett nationellt perspektiv eftersom MSB under 2020 har placerat ett antal vattenbombplan där. De fick stor användning av dem redan samma sommar, och planen bidrog till att snabbt häva en möjlig skogsbrand. Skulle dessa plan inte kunna finnas kvar i området försämrar det beredskapen för Mälardalen. 

Hittills har Skavsta hänvisats till att söka omställningsstöd som andra företag, men det är inte tillräckligt. Ska man kunna vara beredskapsflygplats behöver staten göra motsvarande som man gjort med dryga tjugotalet andra regionala flygplatser bidra till att hålla dem öppna. Det gäller fler flygplatser i landet. 

Beredskap behövs även för att kunna transportera såväl sjukvårdsmaterial som patienter, både under pågående pandemi och när vi kommer ut på andra sidan. Av det skälet borde staten ta ett större ansvar för Skavsta och andra beredskapsflygplatser. Läget är akut. Skavsta är på väg att gå i konkurs om inte stödet från staten ökar. Det kan inte enbart ligga på kommunen som minoritetsägare. I nationell transportpolitik utgår man från att fem transportslag samverkar och finns på plats nästan överallt i landet och i samverkan med varandra ger människor och näringsliv tillgänglighet. Avseende ett av dessa transportslag, flyget, förfogar i dag inte staten fullt ut över den helt avgörande tillgången till flygplatser. 

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Vilka åtgärder har vidtagits och kommer att vidtas för att se till att hela Sveriges tillgänglighet till beredskapsflygplatser överlever covid-19-pandemin?