av Maria Malmer Stenergard (M)
till Statsminister Stefan Löfven (S)
I januari 2020 sa statsminister Stefan Löfven till Dagens Nyheter att antalet asylsökande ska bli rejält många färre. Den 7 oktober 2020 skickade hans regering ut ett betänkande med totalt 26 förslag som bedöms bibehålla dagens nivåer på antalet asylsökande. Betänkandet ska dessutom kompletteras med förslag som sannolikt kommer att öka antalet asylsökande till Sverige.
I SVT:s partiledardebatt den 11 oktober 2020 sa statsministern att ”vi ska ha en invandring som gör att vi klarar integrationen”.
I dag är nästan var femte utrikesfödd arbetslös, och utrikesfödda kvinnor har en mycket hög tröskel för etablering på den svenska arbetsmarknaden. Var tredje elev i ett utanförskapsområde lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Bara hälften av alla de som kom till Sverige under perioden 1990–2016 är i dag självförsörjande. Allt fler utrikesfödda är fast i socioekonomiskt utanförskap, vilket i sin tur medför konsekvenser på skolresultat, psykisk hälsa och hopp om framtiden. Otryggheten och kriminaliteten breder ut sig. Det gör även trångboddheten, hedersförtrycket och hopplösheten.
Det är statsrådet Åsa Lindhagen som ansvarar för dessa områden. Frågan riktar sig dock till statsministern eftersom det handlar om hans uttalanden, både till Dagens Nyheter och i partiledardebatten.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:
Anser statsministern att Sverige i dag har en asylinvandring som gör att vi klarar integrationen, och om nej, vilken nivå menar statsministern att asylinvandringen till Sverige i sådana fall bör ligga på?