Fråga 2020/21:2099 Stationslägen längs stambanan i Sörmland

av Martina Johansson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Trafikverket har svarat på sitt uppdrag att utreda hur de nya stambanorna ska rymmas inom ett fiktivt kostnadstak på 205 miljarder kronor. Det har resulterat i att man i Trafikverksrapporten föreslår att ta bort bland annat stationsläget i Vagnhärad och Nyköping för att klara detta kostnadstak.

Om det blir verklighet riskerar satsningen att helt tappa sitt ursprungliga syfte, att ge stora delar av landet ökad tillgänglighet. Dessutom bryter regeringen i så fall mot ingångna avtal med berörda kommuner, både avseende planerade bostäder och framför allt att dessa kommuner har bidragit till förbättringen av ”getingmidjan” in till Stockholm. Staten måste vårda sitt rykte som en pålitlig avtalspartner, ifall fler kommuner ska våga ingå avtal i framtiden för samverkan runt stora infrastruktursatsningar. Några av Sörmlandskommunerna har valt att investera flera miljoner i det projektet mot löftet att få bättre förutsättningar för regional tågförbindelse till och från Stockholm. Många av kommuner är beroende av att det fungerar med tågförbindelsen för att de som arbetar i Stockholmsområdet ska kunna fortsätta bo i kommunen och även för att fler ska välja att flytta till Sörmland. Även Stockholmsregionen tjänar på att fler kan bo och verka i Sörmland, då tillväxten där då minskar från en hög nivå. 

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Kommer regeringen att hålla sitt löfte till kommunerna utmed Ostlänkensträckningen och se till att det kommer att finnas stationslägen i Vagnhärad, Nyköping, Norrköping och Linköping?