Fråga 2020/21:2097 Skavsta flygplats

av Pia Steensland (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Stockholm-Skavsta är Sveriges tredje största flygplats. Förutom internationella passagerarflygningar har den privatägda flygplatsen viktiga nationella beredskapsuppdrag kopplat till kustbevakningen. Även det nationella brandbekämpningsflyget utgår från Skavsta.

Pandemin har drabbat Skavsta extra hårt eftersom privatägda flygplatser inte omfattas av regeringens krisstöd. Nu larmar flygplatsens ägare om att konkursen kan vara ett faktum inom några veckor om de inte får ekonomiskt stöd.

Från Kristdemokraternas sida är det en självklarhet att försvara flygets roll som infrastrukturbärare, oavsett ägarform. Det är anmärkningsvärt att regeringens stöd till regionala flygplatser inte omfattar en privatägd flygplats som dessutom har ett nationellt beredskapsuppdrag. Kristdemokraterna har också föreslagit att flygskatten ska frysas ett år i taget under krisen och återhämtningen från den.

Baserat på ovanstående önskar jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth följande:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att säkerställa nödvändiga resurser för Stockholm-Skavstas uppdrag som nationell beredskapsflygplats?