Fråga 2020/21:2090 Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag att utreda behov av en nationell stödlinje

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Folkhälsomyndigheten har i enlighet med regeringens uppdrag att analysera behovet av en nationell stödlinje nu lämnat sin rapport. Myndighetens kartläggning och analys visar enligt återrapporteringen att det finns behov av en nationell stödlinje som riktar sig till personer med psykisk ohälsa och suicidalitet samt anhöriga och närstående till dessa. Den nationella stödlinjen föreslås som ett komplement till civilsamhällets befintliga utbud av medmänskligt stöd och de ordinarie insatser som ligger under hälso- och sjukvårdens ansvar. I utredningens analys framkommer det även behov av att samordna och kvalitetssäkra befintliga stödlinjer inom ideell sektor.

Folkhälsomyndigheten föreslår att myndigheten ska uppdras att utse lämplig aktör som i samarbete med myndigheten ska bygga upp en verksamhet som erbjuder professionellt samtalsstöd. När det gäller kostnaden har man beräknat att den för uppbyggnaden av en nationell stödlinje inom området psykisk hälsa kommer att vara omkring 10–15 miljoner kronor det första året. Därefter uppskattas den årliga driftskostnaden bli 15–20 miljoner kronor. I det fall uppdrag tilldelas myndigheten kan man återkomma med mer detaljerade kostnadsberäkningar för både uppbyggnad och drift vid en delredovisning.

Socialministern har hittills inte lämnat något besked om det kan bli aktuellt med en nationell stödlinje. Det är ytterst angeläget att den här viktiga verksamheten kommer på plats snarast möjligt, och regeringen bär ansvaret för att hantera den här frågan skyndsamt.

Av den anledningen önskar jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att verka för att Sverige ska upprätta en nationell stödlinje inom området psykisk hälsa snarast möjligt?