Fråga 2020/21:209 Omvårdnadsbidraget

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Via uppgifter i medierna har det framkommit att 7 800 föräldrar till barn som har funktionsnedsättningar har fått sänkta eller indragna bidrag efter förra årets vårdbidragsreform. Det motsvarar 55 procent, vilket är mer än hälften av alla familjer som tidigare haft omvårdnadsbidraget.

Reformen är bara 1,5 år gammal, och reformens snabba införande har kritiserats av Inspektionen för socialförsäkringen. Redan vid införandet fanns kritik mot det snabba genomförandet och att Försäkringskassan inte hade nödvändiga resurser och nödvändig kapacitet vid genomförandet av reformen. Trots detta valde regeringen att gå vidare och driva igenom reformen.

Ytterst handlar det om människor och familjer som nu hamnat i en svår och osäker situation.

Det är uppenbart att regeringen behöver följa upp reformen så att den når sitt syfte och att regelverken är rättssäkra och upplevs som förutsägbara.

Från Moderaternas sida menar vi att reformen behöver analyseras för att utvärdera om den uppnår sitt syfte. Eventuella justeringar får göras utifrån vad analysen visar.

Mot bakgrund av ovanstående frågar jag statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att omvårdnadsbidraget uppnår sitt syfte och att den når de familjer som är i behov av omvårdnadsbidraget?