Fråga 2020/21:2080 Narkotikakonsumtionen i välbärgade områden

av Camilla Brodin (KD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I samband med att statsministern under 2019 presenterade en satsning mot narkotikabrottslighet gav han intervjuer där han pekade ut invånarna i ett par kommuner som stora konsumenter av narkotika. Stefan Löfven sa då:

”Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen”.

Statsministern fick också draghjälp av sin justitieminister Morgan Johansson som på god grund ansåg sig särskilt kunna peka ut överklassen som drivande för narkotikahandeln i storstadsområden.

”Det är i stor utsträckning överklassen som håller igång narkotikahandeln i storstadsområdena. Det är belagt.”

Statsministerns uttalanden blev föremål för mycket debatt och fick ta emot mycket kritik. Nu har Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) gått ut med en rapport som kontrasterar statsministerns uttalanden. Man finner inte alls att någon särskild grupp bidrar specifikt till efterfrågan på narkotika i Sverige. Mats Ramstedt, som är forskningsansvarig på CAN, framhåller tvärtom att den högre socioekonomiska gruppen ligger relativt lågt efterfrågemässigt. I stället finner man att narkotikaanvändningen med narkotikaklassade läkemedel i stället framträder påtagligt för människor med lägst utbildning, sysselsättning och inkomst.

När den aktuella studien fokuserar på inkomstskillnader framträder också att den grupp, de 20 procent som tjänar minst, har betydligt fler problematiska användare. Ramstedt identifierar att människor i denna grupp använder narkotika mer ofta än i andra grupper.

I ljuset av denna studie kan väckas hopp om att statministern kan ompröva sitt tidigare uttalande, som riskerar leda regeringens arbete mot narkotikabrottsligheten fel. Med statsministerns påvisade inställning kan finnas risk att de grupper som är mest utsatta i vårt samhälle går miste om behövliga reformer från regeringen eftersom dess fokus ligger på andra grupper.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Delar ministern, med anledning av det som har framförts, statsministerns slutsats att narkotikakonsumtionen är störst i välbärgade områden​?