Fråga 2020/21:2076 Säkerheten för produkter relaterade till covid-19

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Det är av största vikt att konsumenter kan vara trygga i att produkter relaterade till covid-19 håller hög kvalitet och motsvarar det som leverantörerna utger sig för att leverera. Det är en fråga om hälsa och liv och gäller såväl för privata konsumenter som för de svenska regionerna och olika vårdinrättningar.

Varje dag pågår arbete vid de svenska myndigheterna som rör aspekter kring pandemin, även kring produkter till skydd mot covid-19. Det framstår samtidigt som nödvändigt med mer information om hur detta går till, vad som görs och hur konsumentperspektivet på produktsäkerhet hanteras i Sverige.

EU-kommissionen har nyligen lagt fram sin årsrapport om Safety Gate, ett EU-system för snabbt informationsutbyte om farliga konsumentprodukter. Sverige ingår i kontaktnätet. Produktövervakningen har på senare tid fokuserat på produkter med anknytning till covid-19, och ett stort antal varningar har utfärdats. Det är fritt och olika hur länderna inom kontaktnätet anstränger sig för att skydda konsumenterna.

Produktsäkerheten gällande produkter relaterade till covid-19 för att skydda konsumenterna är livsviktig. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Hur agerar statsrådet när det gäller konsumentskyddet för produkter relaterade till covid-19?