Fråga 2020/21:2062 Åtgärder med anledning av distansundervisning

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I en intervju i SVT den 10 februari uttalade sig utbildningsministern med anledning av att det är tufft med distansundervisning. Åtgärder som nämns för eleverna är att det blir mer pengar till sommar- och helgskola. De olika loven ska användas. Kurser från en årskurs till nästa år kan vara möjliga att skjuta på.

Utbildningsministern svarar även i intervjun att hon förstått att det är en förutsättning att de praktiska programmens praktiska kurser kan genomföras och att det finns elever som behöver sin skola.

Sedan intervjun har frågan om skolan och distansundervisningen varit uppe vid ett antal tillfällen; den 28 februari diskuterades frågan i Nyhetsmorgon och på kvällen i Agenda.

Den intervju som genomfördes den 28 februari med Nyhetsmorgon innehåller en del där det ställs en fråga kring problematiken för de elever som ska ut på arbetsmarknaden och hur det ska gå för dem. På det svarar utbildningsministern att arbetsgivarna ska tänka att här är en generation elever som slutade gymnasiet 2020 och som inte kommit ut i arbetslivet och som på grund av pandemin halkar efter kunskapsmässigt jämfört med elever som kommer att lämna gymnasiet efter dem med färska kunskaper och genomförda kurser.

Årets elever i årskurs 9 kan inte flytta kurser; de har varit hemma större delen av 2020 och vårterminen i år. Dessa ungdomar gör val till gymnasiet med en större osäkerhetsfaktor på grund av att de inte på samma sätt kunnat besöka och göra sig en bild av gymnasiestudier vid olika program. För dessa elever finns därför risk för felval och att de får svårt att klara sina studier.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Kommer ministern att vidta åtgärder med en tydlig plan för att regeringen ska ge elever som hamnar i kläm en likvärdig möjlighet att nå resultat och att komma i arbete som elever före och efter dem?