Fråga 2020/21:2057 Säkerhetstjänstens roll i migrationspolitiken

av Anders Österberg (S)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det är väldigt viktigt att Sverige har kontroll över vilka som kommer in i riket. Det är känt att det finns utländska makter, terroristorganisationer och reaktionära auktoritära regimer som opererar och kartlägger oppositionella som har sökt skydd i Sverige. Därför är det också viktigt att det finns ett fungerande samarbete mellan Migrationsverket och Säkerhetspolisen – just för att förebygga och hindra individer som kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet att etablera sig i Sverige.

Det blir särskilt viktigt när Sverige, som en del av den internationella koalitionen, bekämpar IS. Det är bra att Sverige fortsätter att ge stöd till kurdiska administrationen Rojava i Syrien och peshmergastyrkorna i irakiska Kurdistan i kriget mot terrorismen. Det är sedan länge känt att det bland de tillfångatagna IS-terroristerna i Rojava också finns individer från Sverige. Därför är det angeläget att Sverige har en stark underrättelsetjänst och samarbetar med andra vänligt inställda utländska underrättelsetjänster, inte minst för ansvarsutkrävande av dem som begått terrorhandlingar eller gett stöd till dessa.

Under de senaste månaderna har ett fall uppmärksammats i svenska medier där en kurdisk tvåbarnsmamma, med belgiskt medborgarskap och gift med en svensk man, har fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket efter sju år i Sverige. Utvisningsbeslutet motiveras med hänvisning till Säkerhetspolisens yttrande. Däremot har hon själv inte fått ta del av någon bevisning eller motsvarande och uppger att hon inte är politiskt aktiv. Detta är ett av flera uppmärksammade fall i EU just nu.

Det fall som jag hänvisar till har även omskrivits i regimtrogna turkiska medier med påståendet att Sverige har ingått ett avtal med Turkiet att överlämna ”kurdiska terrorister”. Dessa påståenden väcker både farhågor och oro och förtjänar en kommentar. Kurderna är en grupp som förtrycks på ett allt hårdare sätt i regionen, inte minst i Turkiet där HDP-ledarna sitter fängslade och många borgmästare är tvångsavsatta. Det kan finnas en risk att Sverige lämnar ut politiska aktivister men kanske också personer som inte ens är politiskt aktiva till turkiska säkerhetstjänsten. Om det är så är det givetvis ett problem.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur kan ministern säkerställa att politiska aktivister inte skickas till auktoritära länders säkerhetstjänster samt hur kan detta även gälla till synes helt vanliga människor?