Fråga 2020/21:2053 Utredningen Tillsammans för en välfungerande sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

av Ida Gabrielsson (V)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Den 27 april 2020 lämnade den nationella samordnaren för en välfungerande sjukskrivningsprocess slutbetänkandet Tillsammans för en välfungerande sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess (SOU 2020:24). Betänkandet innehåller flera väl avvägda förslag som skulle kunna förbättra sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. De flesta remissinstanserna, LO och Försäkringskassan inkluderat, var i huvudsak positiva till utredningens förslag.

Bland annat föreslås att ett tydligt gemensamt syfte med sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen formuleras och görs vägledande för alla aktörer i processen. Ett sådant syfte skulle kunna bidra till en mer långsiktig styrning av sjukförsäkringen, där Försäkringskassan blir mindre känslig för olika regeringars varierande målsättningar.

Samordnaren föreslår också att aktörerna i processen får ett tydligare uppdrag att samverka och att ett bättre stöd ska ges till de individer som befinner sig i processen.

Förslag lämnas även om att stärka de ekonomiska drivkrafterna för arbetsgivare att vidta förebyggande insatser samt införa krav på konsultation av expert vid bedömning av arbetsplatsinriktat stöd för återgång i arbete.

Vänsterpartiet anser att flera av samordnarens förslag skulle kunna utveckla sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen i rätt riktning. Det har nu snart gått ett år sedan slutbetänkandet överlämnades till regeringen. Utöver att remittera förslagen har regeringen inte tagit några tydliga initiativ med anledning av betänkandet.  

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ med anledning av slutbetänkandet Tillsammans för en välfungerande sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess (SOU 2020:24)?