Fråga 2020/21:2052 Nekad familjeåterförening

av Christina Höj Larsen (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det försörjningskrav som uppställs för familjeåterförening sedan den tillfälliga begränsningslagen trädde i kraft har lett till att många familjer tvingas leva åtskilda från varandra. Det får svåra konsekvenser för de enskilda, men även för samhället i stort.

Det finns även flera fall där de som uppfyller de formella kraven ändå nekas familjeåterförening. Människor som har slitit för att hitta ett arbete med tillräcklig lönenivå och en bostad som uppfyller kraven på antal rum nekas rätten att få leva med sin familj här i Sverige eftersom Migrationsverket anser att avståndet mellan bostaden och arbetet är för långt. På vilken grund Migrationsverket anser sig kunna fatta sådana beslut är oklart och varierar något. Bedömningarna skiljer sig också mellan olika delar av landet. 

I Migrationsverkets föreskrifter uppställs endast ett krav på att anknytningspersonen ska förfoga över en godkänd bostad. Utifrån familjeåterföreningsdirektivets syfte och tillhörande praxis bör det vara tillåtet att bo och arbeta på olika orter. Trots det har Migrationsverket i vissa ärenden angett att det finns ett krav på att anknytningspersonen har sin dygnsvila i den bostad som denne förfogar över. Detta har myndighetens egen rättsenhet beskrivit som felaktigt. Det finns också andra exempel på avslag som saknar rättslig grund, men även ärenden som pekar i motsatt riktning. Bland annat har uppehållstillstånd beviljats i ett fall där arbetet var i Stockholm men bostaden i Skåne. Bedömningarna varierar alltså.

Det finns många människor i Sverige som pendlar, dagligen och veckovis. Med dagens arbets- och bostadsmarknad är det ett måste för många. Vänsterpartiet anser att den möjligheten bör finns även för dem som nyligen kommit till Sverige. Att tvinga familjer att leva åtskilda från varandra skapar stort lidande och stress. Det är inte heller rimligt att en myndighet tar beslut utan tydlig rättslig grund. I detta fall beslut med enorm inverkan över människor liv.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att förtydliga att avståndet mellan bostad och arbete inte påverkar rätten till familjeåterförening?