av Betty Malmberg (M)
till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)
Nyligen skickade Försvarsmakten en återrapport till regeringen om sitt arbete med förorenade områden. Rapporten i sig innehåller ytterst få svar på vilka konkreta åtgärder man avser att vidta för att öka takten i saneringen. I stället redovisas att hittillsvarande arbete framför allt har gått ut på att identifiera och klassificera olika förorenade områden. Enligt rapporten har Försvarsmakten i dagsläget kännedom om 2 090 områden som är förorenade eller potentiellt förorenade, varav ett fåtal har sanerats under årens lopp. Märkligt är dock att områden som förorenats av PFAS-kemikalier är exkluderade från sammanställningen, trots att det är väl känt att dessa kemikalier kan ha stor påverkan på enskildas hälsa.
Ett av de kända områden som har PFAS-förorenats är Karlsborgs flygplats vid Vätterns strand. Där uppdrogs åt Fortifikationsverket att vidta åtgärder, vilket man tänkte lösa genom att göra om dräneringen. Men projektet pausades av regeringen då den planerade saneringsmetoden ansågs innebära en uppenbar risk för att PFAS-förorenat vatten skulle ledas rätt ut i en av norra Europas största dricksvattentäkter, Vättern. Men vad händer nu?
Med hänvisning till ovan vill jag fråga klimat- och miljöminister Per Bolund:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att sanering av PFAS-förekomster vid i första hand dricksvattentäkter såsom Vättern ska kunna saneras på ett säkert och kostnadseffektivt sätt?