Fråga 2020/21:2045 Elbrist och nätbrist

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sverige får importera kolkraftsel och köra med egna oljekraftverk för att klara vinterkylan och behovet av el till Sveriges företag och konsumenter.

Självklart är detta inte bra för miljön när klimatsmart kärnkraftsel stängs ned och det i stället importeras kolkraft eller egen produktion av smutsig oljekraft som körs ut i ledningarna i Sverige.

Att ha elöverskott på sommaren är en klen tröst en vindstilla dag i december och 20 minusgrader.

Sveriges utbyggnad av nätkapaciteten går för långsamt. Självklart måste man utreda var och hur nya ledningsgator ska dras alternativt hur man kan öka kapaciteten på redan befintliga ledningsgator.

Sverige behöver också se över hur man kan gräva ned mer elkablar och därmed minska behovet av nya stora kraftledningsgator. Markägare som drabbas av elledningar måste få högre och mer rimliga ersättningar för intrånget på sina fastigheter, vilket regeringen kan genomföra omgående.

Det är viktigt att man utreder och väljer rätt och bäst ställe för att anlägga nya elledningsgator, men det är helt orimligt att processerna för att kunna dra nya eller fler ledningar kan pågå i uppemot tio år.

Sverige måste lära sig att jobba snabbare med tillståndsprocesser och kraftfullt minska de långa handläggnings- och processtiderna för utbyggnad av elnät.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att göra för att kraftigt minska de långa handläggningstiderna och de långa domstols- och lantmäteriprocesstiderna i syfte att snabbare kunna bygga nya elledningar i Sverige?