Fråga 2020/21:2043 Granskning av studieförbunden

av Lars Püss (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I en skrivelse, ställd till bland annat Utbildningsdepartementet, tar Medborgarskolan upp problematiken med fusket med studiecirklar hos våra studieförbund.

På en skriftlig fråga som jag ställde till Anna Ekström i slutet av förra året angående tillsynen av studieförbundens verksamhet svarar statsrådet: ”Modellen för fördelning av statsbidrag till folkbildningen bygger på en stark tilltro till, och ett stort ansvar för, folkbildningens aktörer att på egen hand prioritera, genomföra och följa upp verksamheten.”

Det är just här som problemet ligger. Ett system som bygger på tilltro bygger också på att man åtnjuter samhällets förtroende. I fallet med studieförbunden är ju insynen starkt begränsad både för samhället i stort och för svenska myndigheter. Så sent som den 1 mars 2021 skriver Ranstorp, Hyllengren och Carlbom i DN (”Visselblåsare är centrala för att förstå fusket i studieförbunden”) att under 2017–2019 i Göteborg landade det totala antalet deltagare i all verksamhet hos de tio studieförbunden på drygt 4,5 miljoner. Den siffran står för sig själv, främst med tanke på att befolkningen i Göteborg blott är 564 000.

Självklart skadar detta tilltron; allt annat vore otänkbart. För att tanken om studieförbundens idé inte ska gå förlorad krävs det att vi agerar och inte bara slätar över. Det måste lyftas bortom allt tvivel att fusket har stävjats för att tilltron ska bestå.

Medborgarskolan menar att det krävs än mer skärpta riktlinjer i branschen och en retorik som speglar verkligheten – allt för att upprätthålla förtroendet för studieförbunden.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att upprätthålla förtroendet för studieförbunden och stävja fusk och bedrägeri med statsbidrag​?