Fråga 2020/21:204 Lantmäteriets roll vid uppförande av laddmöjligheter inom samfälligheter

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

De juridiska otydligheterna gällande hur samfälligheter kan eller ska agera för att korrekt reglera laddplatser inom samfälligheten kvarstår till viss del. För samfälligheter har det varit ett stort hinder att det finns bestämmelser kring specifika ändamål och krav för en fastighet i dess anläggningsbeslut. Att ändra befintliga regler hos Lantmäteriet har varit förenat med orimligt höga kostnader. Konsekvensen har blivit att samfälligheter inte uppfört laddstolpar. Mot bakgrund av detta har Boverket tagit upp problematiken i en utredning. I rapporten framställer Boverket att det inte finns något som hindrar samfälligheter från att uppföra laddstolpar eller punkter och att anläggningsbeslutet kan omfattas av detta.

Boverket grundar sin bedömning på ett rättsfall i Högsta domstolen. I rättsfallet hade en samfällighet blivit nekad att bygga ut sin anläggning, eftersom det inte fanns några specifika krav vid det tillfället. Men sedan den 15 maj 2020 är laddning av elfordon ett nytt krav i plan- och bygglagen, och därmed bedömer Boverket att samfälligheten har ansvar för att uppföra laddningspunkter inom anläggningsbeslutet. Det finns även krav gällande retroaktivt uppförande av laddpunkter, som ska vara genomförda innan den 1 januari 2025.

Med tanke på rättsfallet hade det underlättat för många samfälligheter om Lantmäteriet tydliggjorde vad som gäller, genom nya riktlinjer om att nytt anläggningsbeslut inte behövs. Det råder fortfarande stor osäkerhet i styrelser och annat runt om i landet kring vad som verkligen gäller.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Hur kommer statsrådet och regeringen att agera för att klara upp de juridiska och kommunikationsmässiga otydligheter som kvarstår avseende laddmöjligheter i samfälligheter?