Fråga 2020/21:2039 Olaglig införsel av hundvalpar

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Den olagliga införseln av hundvalpar från utlandet har eskalerat under det senaste året. Hundvalpar med falska vaccinationer, förfalskade dokument, falsk identitet. Förutom risken för sjukdomsspridning är lidandet för valparna stort. De separeras från sin mamma för tidigt och utsätts för långa och plågsamma transporter i trånga burar. Många är så medtagna att de måste avlivas vid gränsen.

De valpar som inte upptäcks av tullen förses med papper av veterinärer som inte har förstått situationen. Även om en veterinär misstänker att valparna är insmugglade, och dokumenten inte stämmer, försvårar GDPR-lagstiftningen anmälan till Jordbruksverket eftersom man då anger personuppgifter på djurägaren. Veterinärförbundet har JK-anmält Jordbruksverket för att myndigheten inte har kunnat ge landets veterinärer anvisning om hur de ska agera när misstanke om smuggling uppstår.

Det är så stora summor pengar inblandade i denna kriminella verksamhet att tulltjänstemän benämner det ”organiserad brottslighet”. Enligt dagens regler är det Jordbruksverket som med hjälp av distriktsveterinärer inspekterar de olagligt införda hundvalparna. Alternativen är två: avlivning eller avvisning. Vid avvisning är det vanligt att smugglarna gör ett nytt försök vid en annan gränspunkt. Ett stort problem är att distriktsveterinärerna inte alltid har tid att komma, vilket leder till att transporterna ibland godkänns via mail eller mobil trots att valparna har falska dokument.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att stoppa den olagliga införseln av hundvalpar?