Fråga 2020/21:2034 Moms på munskydd

av Sten Bergheden (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige har nu infört hårdare krav på munskydd i vissa utsatta miljöer där risken för smittspridning är större utan munskydd. Det är bra att även Sverige nu har ställt hårdare krav på munskyddsanvändning, även om det borde ha gjorts mycket tidigare.

Flera länder i Europa har sänkt eller tagit bort momsen på skyddsutrustning, till exempel munskydd, för att underlätta och sänka kostnaderna för den enskilde.

Många pensionärer har länge suttit i karantän och isolering, vilket har varit en oerhört tuff tillvaro för många. När nu kravet på munskydd ställs också i Sverige så måste alla kunna ha möjlighet att köpa och använda munskydd, och de med låga inkomster eller låga pensioner är mer utsatta än andra för nya kostnader.

För många pensionärer med små marginaler i sin ekonomi kan kostnaden för munskydd vara onödigt hög, och därför behöver Sverige följa efter vad andra länder i Europa gör. Många länder i Europa har nämligen utnyttjat möjligheten att sänka eller ta bort momsen på skyddsutrustning för att därmed sänka kostnaden för den enskilde som nu måste ha munskydd. Och det är väl helt rimligt att man inte har onödiga skatter/moms på skyddsutrustning som krävs för att minska smittspridningen och rädda liv nu under pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att, likt andra länder i Europa, sänka eller ta bort momsen på sådan skyddsutrustning som munskydd nu under pandemin?