Fråga 2020/21:2031 Konsekvenser av fossilfri ståltillverkning i norra Sverige

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I slutet av februari 2021 gick ett pressmeddelande ut om att företaget H2 Green Steel ska påbörja bygget av en storskalig anläggning för fossilfri ståltillverkning utanför Boden med produktionsstart 2024. Projektet är stort i både ambition och omfattning. Det förväntas tillföra runt 1 500 direkta arbetstillfällen i Norrbotten och öka Sveriges nettoexportvärde med cirka 30 miljarder kronor.

Så långt allt gott. Men tidigare i september 2020 skrev ledande företrädare för Region Norrbotten, Norrbottens Kommuner och Länsstyrelsen i Norrbottens län följande i en artikel: ”I en framtid, som finns alldeles runt hörnet, kommer Norrland inte längre vara en energikälla varifrån man obehindrat kan skicka väldigt stora mängder el till södra Sverige. Norra Sverige kommer att bli världsledande i den gröna omställningen – därför måste även allt mer av den el som produceras här i norr användas just här.”

Skribenterna skrev detta med hänvisning till bland annat Hybrit, ett partnerskap mellan Vattenfall, LKAB och SSAB, som också satsar på produktion av fossilfritt stål. Hybrit kommer enligt artikeln att i full produktion förbruka 10 procent av dagens svenska elförbrukning. Denna artikel skrevs alltså innan H2 Green Steels besked nu i februari.

Samtidigt som en rad kärnkraftsreaktorer stängs ned under den rödgröna regeringen har myndigheter och stat inte fått fram nya ledningar eller ny elproduktion i söder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka konsekvenser ser statsrådet att de nya mycket elintensiva projekten i norr får för södra Sveriges tillgång av el, och vidtar statsrådet några åtgärder?