Fråga 2020/21:2020 Åtgärder mot hundsmuggling

av Kristina Yngwe (C)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Hemarbete under coronakrisen har lett till att många valt att skaffa hund. De seriösa uppfödarna i Sverige klarar inte att tillgodose den kraftigt ökade efterfrågan, vilket har skapat nya möjligheter för oseriösa uppfödare och lett till ökad illegal import av valpar.

Med jämna mellanrum har vi under vintern fått ta del av mediernas rapportering om djur som far illa. Dels handlar det om uppfödare som missköter sig, dels handlar det om hundar som smugglas in till Sverige. I början av februari slog Tullverket i Skåne larm om att det väller in smuggelhundar just nu och att de aldrig varit med om något liknande. I exempelvis månadsskiftet januari/februari tvingades tullen att avliva 38 insmugglade valpar på tio dagar.

Även den nationella samverkansgruppen för hundvälfärd, där bland annat Tullverket och Jordbruksverket ingår, har varnat för att den illegala handeln med hundar ökar.

Detta är ett problem för de konsumenter som luras, men inte minst för alla de stackars hundar som far oerhört illa.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att få stopp på den omfattande hundsmuggling som nu pågår och för att förhindra utbredningen av oseriösa hunduppfödare?