Fråga 2020/21:2014 Skydd av våra lärare

av Alexandra Anstrell (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Nya rekommendationer har nu kommit för oss i Stockholms län. Det handlar bland annat om att vi uppmanas att bära munskydd i gällande situationer där trängsel uppkommer – framför allt i vissa miljöer på arbetsplatser. Dessa situationer bör identifieras av berörda verksamheter, arbetsgivare och arbetstagare gemensamt. Rutiner/riskbedömning för användning av munskydd, inklusive hur de bärs och hanteras, bör tas fram utifrån bedömt behov. Samtidigt rekommenderas inte generell munskyddsanvändning i skolmiljön.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte en generell användning av munskydd i samhället. Det finns dock situationer där munskydd kan vara av värde. Korrekt använda kvalitetssäkrade engångsmunskydd kan minska risken för smittspridning i situationer där nära kontakt, under längre tid, i inomhusmiljö som inte går att undvika.

Uppgifter i medierna visar att den stora smittspridningen sker på arbetsplatser och i hemmen, inte minst på de privata festerna. Det är där vi måste skärpa oss.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka skäl ligger till grund för att skolpersonal inte omfattas av de ökade rekommendationerna om att använda munskydd, och hur avser ministern att agera för att pedagoger och annan skolpersonal inte ska löpa större smittorisk än andra grupper?