Fråga 2020/21:2013 Sveriges totalförsvar och livsmedelsförsörjningen

av Ann-Sofie Alm (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Sveriges regering har ett stort arbete framför sig att återuppbygga totalförsvaret. I det arbetet ingår ett stort ansvar för att trygga livsmedelsberedskapen.

Sverige importerar i dag mer än varannan måltid, och de stora beredskapslagren av livsmedel som fanns under kalla kriget är för länge sedan borta.

Vi är i dag beroende av att transporter fungerar för att tillräckligt med mat ska finnas på hyllorna i butikerna men också för att växtskyddsmedel, drivmedel, djurfoder och reservdelar till traktorer och skördetröskor och annat som behövs för en fungerande livsmedelsproduktion finns på plats. 

Coronapandemin har blottlagt allvarliga brister i Sveriges beredskap, inte minst när det gäller livsmedel och skörheten i Sveriges livsmedelsförsörjning. Det är få lantbruk kvar och skulle smitta och sjukdom slå till på våren och lantbrukarna som finns kvar blir sjuka skulle livsmedelsförsörjningen bli akut. 

Riksdagen har enigt fattat ett viktigt beslut om en livsmedelsstrategi för att öka svensk livsmedelsproduktion. Strategin sträcker sig till år 2030 och ska gälla oavsett vilken regering som styr landet. Men trots att det nästan har gått fyra år sedan beslutet togs har lantbruken ännu inte sett någonting på gårdsnivå, och lantbruken kämpar med lönsamhet och överlevnad.

Regeringen gör inte tillräckligt för att målen i livsmedelsstrategin ska bli verklighet. Regeringen måste arbeta effektivt för att livsmedelsproduktionen ska öka.

Försvarsministern har ett särskilt ansvar för att målen i livsmedelsstrategin uppnås då en högre livsmedelsproduktion inom nationens gränser minskar vår sårbarhet ur ett totalförsvarsperspektiv.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka vår inhemska livsmedelsproduktion i syfte att stärka Sveriges totalförsvar?