Fråga 2020/21:2009 Sverige som gruvnation

av Helena Antoni (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Nyligen släppes Fraser Institutes rankning över attraktiva gruvländer. Från att ha varit på världens tio-i-topp-lista rasar nu Sverige till plats 36. Utvecklingen har skett gradvis och trenden har varit tydlig i många år nu. 2016 låg Sverige på plats 8, 2018 på plats 21 och nu plats 36.

Den svenska gruvnäringen är viktig på många sätt. Den skapar många arbetstillfällen och spelar en avgörande roll i omställningen till en fossilfri framtid, vilket inte bara påverkar oss inom Sveriges gränser utan även är av global vikt. Det är dessutom viktigt att investeringarna görs just i Sverige då vi har bland de tuffaste miljö- och arbetslagarna i världen och kan därigenom garantera att verksamheterna inte har stor påverkan på miljön och klimatet eller utnyttjar arbetskraft på oetiska sätt.

Men nu riskerar investeringarna att försvinna från Sverige. Bolag har redan börjat diskutera att flytta verksamheter till andra länder som har mer pålitliga processer och en vilja att etablera nya gruvor. Processerna kring Kallak- och Lavergruvorna är två viktiga exempel att ha i åtanke. Med Fraser Institutes senaste rankning riskerar nu denna bild av Sverige att cementeras vidare.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att göra för att lyfta Sverige som gruvnation?