Fråga 2020/21:2003 Elenergi från Norrland

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Elenergiförsörjningen för jobb och utveckling är avgörande. Den stabila planerbara elenergin från vatten och kärnkraft har minskat sin andel av energiförsörjningen, och energiområde 3 och 4 har både problem med effektleverans och stora prisökningar periodvis. Även om Sverige exporterar el från vindkraften så har vår många gånger elintensiva industri redan i dag försörjningsproblem eller problem med kraftigt ökade priser på grund av dyr fossilproducerad el från utlandet.

Minister Ygeman har många gånger i debatten lyft just exporten från norr till söder i Sverige och att vi skulle kunna bygga ut infrastruktur från Norrland som hittills via sin vattenkraft haft en säkrare leverans av eleffekt.

Nu händer dock mycket vad avser jobb och utveckling i Norrland. Förutom batterifabriker och datorhallar planeras nu för flera energikrävande industrier som avser att använda fossilfri energi helt i sin produktion. Norrland kommer att behöva mycket mer elenergi när alla dessa industrier är på plats.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera att elområde 3 och 4 får tillgång till tillräckligt stabil energi samtidigt som den kraftiga industriutbyggnaden i Norrland fortskrider?