Fråga 2020/21:1999 Pandemihanteringen

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Hastigt och i tysthet ändrades formuleringar på myndighetssidor och raderade myndighetsmejl är vi många som uppmärksammat under pandemin. Vidare ser vi återkommande bortförklaringar från statsepidemiologen, andra myndighetspersoner och socialminister Lena Hallengren när felaktiga påståenden granskas eller olika verbala eller skriftliga utlåtanden sågas. Ett tydligt exempel är regeringens frekventa påstående om att man återkommande under pandemin försökt ”pressa smittan så mycket som möjligt”. Detta trots att det finns inspelade videoklipp på statsepidemiologen när han uttryckligen säger att smittan inte ska stoppas helt.

I Aktuellt i SVT den 24 februari fick vi se ytterligare ett tydligt exempel när socialminister Lena Hallengren (S) plötsligt hävdade att hon och Folkhälsomyndigheten hela tiden under pandemin sagt att munskydd ska användas. För oss som återkommande propagerat för detta och ställt kritiska frågor sågs detta inte bara som en ful lögn. Det är direkt provocerande.

Ovetenskapliga påståenden om påstådda risker med munskydd har under året konsekvent spridits av såväl Folkhälsomyndighetens företrädare som socialministern. Socialminister Lena Hallengren svarade vidare följande på min skriftliga fråga från maj (2019/20:1310):  ”Folkhälsomyndighetens bedömning är att det vetenskapliga stödet i dag är svagt när det gäller nyttan med munskydd i publika miljöer.” Och vidare: ”Myndigheten påpekar vidare att det såväl i publika miljöer som inom hälso- och sjukvården och omsorgen finns risker med ett felaktigt handhavande av munskydd. Ett felaktigt handhavande kan upphäva eventuella positiva effekter och i värsta fall öka risken för smittspridning.”

Exemplen på den här typen av historierevisionism eller direkta lögner är nu så många att man börjar undra var någonstans moralen i Regeringskansliet och bland vissa myndighetspersoner har tagit vägen. Sorgligt nog befarade undertecknad också detta, varför närapå varje coronarelaterat tv-uttalande i Aktuellt spelats in sedan februari 2020.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur kan ministern förklara sina uttalanden, som till synes skiljer sig avsevärt från tidigare uttalanden, och vilket ställningstagande har ministern egentligen gjort när det gäller användningen av munskydd?