Fråga 2020/21:1998 Utredning av arbetsskadeförsäkringen

av Ida Gabrielsson (V)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Arbetsskadeförsäkringen kan ge ersättning (livränta) vid skada på grund av olycksfall eller sjukdom i arbetet. Den är ett komplement till den ersättning som utgår från sjukförsäkringen. Ersättning kan också lämnas om en försäkrad byter till ett lägre betalt arbete eller går ned i arbetstid på grund av arbetsskadan.

Arbetsskadeförsäkringen bygger på grundtanken om att den som skadas av sitt arbete ska få full kompensation för den inkomstförlust som hen lider av till följd av skadan.

Dagens arbetsskadeförsäkring har stora brister. Regelverket har ändrats vid ett flertal tillfällen och blivit alltmer restriktivt. Som en följd av detta är det allt färre som får sina arbetsskador och arbetssjukdomar godkända, i synnerhet kvinnor. Enligt LO har huvudregeln numera blivit att en arbetsskadad arbetstagare inte får någon ersättning från försäkringen. De huvudsakliga skälen till detta är den så kallade bevisregelns utformning samt det så kallade varaktighetskravet.

Som en effekt av detta har statens kostnader för arbetsskadeförsäkringen minskat betydligt, från över 11 miljarder kronor 1991 till 2,5 miljarder kronor 2019 (ej justerat för inflation). Efter den borgerliga regeringens försämringar av sjukförsäkringen 2008 halverades antalet personer per år som fick livränta. Dessa ”besparingar” innebär att samhället glider undan från stöd och ansvar och övervältrar kostnader på utsatta enskilda. Det är ytterligare en orättvisa i ett arbetsliv där det redan finns stora klass- och könsmässiga skillnader i risken för olyckor och utslitning.

Vänsterpartiet har bland annat krävt att regeringen ska tillsätta en utredning med uppdraget att se över hur arbetsskadeförsäkringen kan förbättras för att ge fler arbetsskadade den ersättning de har rätt till. Vi menar att en bevislättnadsregel bör införas i arbetsskadeförsäkringen och att varaktighetskravet bör sänkas till sex månader. Nyligen meddelade statsrådet Ardalan Shekarabi till tidningen Arbetarskydd att regeringen kommer att ”ta arbetet vidare och ser över arbetsskadeförsäkringen”. Det är ett välkommet, om än otydligt, besked.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att tillsätta en utredning för att förbättra arbetsskadeförsäkringen?