Fråga 2020/21:1996 Bistånd till Uganda

av Fredrik Malm (L)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Presidentvalet i Uganda i januari 2021 har kritiserats av såväl USA som EU. Valet följdes av godtyckliga arresteringar och politiskt våld syftande till att kväsa oppositionen. Inför detta val svarade dåvarande biståndsminister Peter Eriksson på den skriftliga frågan 2020/21:681 att svenskt bistånd ska verka för ”ett rättvist, transparent och demokratiskt val i januari”. Mot den bakgrunden vill jag därför följa upp hur regeringen vill arbeta med frågan framgent.

Efter att Ugandas regim stängt en demokratifond, finansierad av bland annat Sida, meddelade det blivande statsrådet den 4 februari att Sverige måste ”hitta nya vägar” för att stötta de demokratiska krafterna i Uganda.

Enligt Openaid består cirka en tredjedel av svenskt bistånd till Uganda av bistånd till ”regering och det civila samhället”. Trots att Sverige inte ger bistånd till regimen har Sverige fått kontinuerlig kritik från bland annat OECD för att biståndet är svårt att utvärdera. Ifall regeringen avser att hitta andra sätt att finansiera civilsamhället i Uganda är det därför angeläget att biståndet kan utvärderas och generar önskad effekt. Svenska skattemedel ska inte tillåtas bli en del av regimens maktmedel, på ett eller annat sätt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Hur avser regeringen att säkerställa att den nya kanaliseringen av svenskt bistånd till Uganda inte gagnar regimen?