Fråga 2020/21:1993 Rättsstöd till kurdiska självstyret i Rojava

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det kurdiska självstyret i Rojava i nordöstra Syrien har som bekant oerhört svårt att hantera alla tillfångatagna IS-anhängare. I läger som det i medier tillskrivna al-Hol-lägret befinner sig tiotusentals människor från världens alla hörn som rest till regionen med enbart ett syfte: att tjäna den nu territoriellt besegrade terrorstaten IS. Att det finns ett förhållandevis stort antal fångar med svenskt medborgarskap är också känt sedan länge. Dessa människor tillhör i många fall de allra mest extrema elementen inom den salafistiska grenen av islam.

Självstyrets svenska representant har vid ett antal tillfällen talat om viljan från sin administration att säkerställa att dessa farliga personer kan ställas inför rätta och dömas. De är också villiga att sätta igång med rättegångar lokalt på plats om de bara får tillräckligt stöd från omvärlden, exempelvis med expertis och resurser.

Än så länge tycks inte självstyret ha fått någon hjälp från Sverige för att klara denna utmaning, vilket skulle underlätta för alla parter. Lyckligtvis delar regeringen Sverigedemokraternas uppfattning att personer som varit en del av Islamiska statens terrorvälde ska straffas på plats i exempelvis Syrien eller Irak.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vad gör ministern för att möjliggöra lokala rättegångar mot och straff av IS-sympatisörer i exempelvis Rojava?