Fråga 2020/21:1992 Utbyggnaden av laddinfrastruktur

av Roger Hedlund (SD)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Utbyggnaden av laddinfrastrukturen för laddning av elfordon är positiv. Rapportering indikerar dock att säkerhetsrisker föreligger och att frågetecken finns kring regelverket.

Då bilar är placerade i garage under hus och tar eld så utgör det en stor säkerhetsrisk. Det innebär även en miljöfara eftersom brandkårens släckningsarbete kan medföra att skadliga ämnen från batteriet leds ned i grundvattnet.

Elsäkerhetsverket avråder från laddning av elfordon i ett vanligt schukouttag, som inte är dimensionerade för långvarig belastning. Man går ut med flera rekommendationer och överväger om kraven behöver ändras och laddning i schukouttag stoppas. Regeringen beslutade i december att införa ett stöd till installation av hemmaladdare. Stödet ger rätt till bidrag med upp till hälften av kostnaden för laddstation och indragning av el, som mest 10 000 kronor per fastighet. Laddboxar med inbyggda säkerhetsfunktioner rekommenderas. Många använder trots detta vanliga hushållsuttag.

En studie som gjorts av norska RISE Fire Research om elbilsladdning visar bland annat att det finns många okända faktorer gällande brandutveckling i parkeringshus och risker för brandspridning till batterierna i elbilar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Märta Stenevi:

 

Hur avser regeringen att i samband med utbyggnaden av laddinfrastruktur för elfordon reglera hur laddning ska ske och förebygga riskerna för brand och utsläpp av miljöfarliga gifter vid brand?