Fråga 2020/21:1984 En svensk öppningsstrategi

av Tobias Andersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ett år in i pandemin syns fortfarande ingen ljusning. Tvärtom har regeringen, Folkhälsomyndigheten och en rad regioner i närtid vidtagit de hittills striktaste restriktionerna.

Jag avser inte att här orda om huruvida de nya restriktionerna behövs, är korrekt utformade eller har kommunicerats rätt i tid. Vi vill alla att detta ska vara över för att vi ska kunna återgå till våra vanliga liv och allt vad det innebär. För att möjliggöra det behövs naturligtvis adekvata åtgärder. Samtidigt har prövningen pågått länge, och engagemanget och hoppet riskerar att tryta hos såväl individer som företag.

Ungdomar som saknar sina klasskamrater eller lagkamrater, gamla som saknar sina barnbarn, arbetskamrater som saknar sina kaffepauser med kollegorna.  Näringsidkare som saknar sina kunder, som saknar sina intäkter, som sedan länge har tröttnat på att leva på konstgjord andning genom statliga stöd eller som tvingats plocka ned skylten på grund av att regeringen inte lyckats betala ut stödpengar i tid.

I ett sådant här läge behöver många något att se fram emot, något att ta sikte på för att ta sig igenom denna prövande tid. Därför är det brittiska initiativet om en öppningsstrategi så bra. Både rent praktiskt för den framtida planeringens skull och för att det kanske primärt fyller en psykologisk funktion som inte går att överskatta. Genom att peka ut fyra faser med successiva lättnader kan individer och företag mentalt ta sikte på en ljusare framtid.

Det återstår naturligtvis att se om March to freedom, som öppningsstrategin heter, fungerar i praktiken men även om den inte skulle göra det kan antas att det ändock är bättre att ha en öppningsstrategi framför att inte ha någon alls. Jag vågar inte uttala mig om hur en svensk motsvarighet skulle utformas eller när den skulle sjösättas men jag vill mena på att det vore önskvärt ifall regeringen tillsammans med expertmyndigheten arbetade med frågan.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att vidta några åtgärder för att ta fram och implementera en öppningsstrategi för Sverige?