Fråga 2020/21:1982 Trängselskatt och bildelningstjänster

av David Josefsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Passager i trängselskattesystemet läses av i realtid, och baserat på detta görs ett skattebeslut om att debitera fordonsägaren med trängselskatt. I dag saknas möjlighet att rapportera dessa data i realtid till fordonsägaren. Detta skapar problem för exempelvis bildelningsföretag och andra förvaltare av stora vagnparker som vid realtidsrapportering skulle kunna fördela kostnaden korrekt på användaren. En sådan fördelning är nödvändig för att trängselskatten ska ge de effekter på trängselminimering och val av färdsätt som är syftet med skatten.

Särskilt små och nya bildelningsföretag, med korta hyrtider och låg intäkt per hyrtillfälle, blir drabbade av de brister som i dag finns i administrationen av trängselskatterna. Samtidigt visar rapporter att bildelningstjänster av olika slag minskar behovet av det totala antalet bilar i samhället och kan därmed anses ge en samhällsnytta.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vad avser ministern att göra för att framtidssäkra hanteringen av trängselskatterna så att den växande bildelningssektorn kan fördela kostnaden för trängselskatt i realtid på rätt brukare av fordon?